قالب لوله سیمانی برای انتقال آب و فاضلاب به عنوان یکی از انواع قالب های پیش ساخته به شمار می رود. قالب لوله بتنی از دو پانل نیم دایره ای که به وسیله پین و گوه و کلمپس به یکدیگر متصل هستن تشکیل شده است. قطعاتی که در بالا و پایین لوله قالب قرار دارد به عنوان زبانه های قالب باعث می شود لوله های سیمانی ساخته شده درون یکدیگر قرار گرفته و به هم چفت شوند. به این زبانه ها نری و مادگی لوله قالب بتنی گفته می شود. کاربرد لوله های سیمانی اغلب در فاضلاب های شهری و صنعتی است.
ابعاد و مشخصات فنی قالب لوله سیمانی
قالب های لوله سیمانی براساس فاکتور های مختلفی مانند ابعاد و قطر قالب دسته بندی می شوند. لوله های بتنی بنا به کاربرد در ابعاد و قطرهای متنوع ساخته می شوند.
بر اساس قطر داخلی قالب لوله سیمانی پیش ساخته را می توان در پنج قطر متفاوت 70، 80، 100، 120 و 140 سانتی متری تقسیم بندی نمود.
همچنین طول این قالب های لوله به طور استاندارد شامل 2 و 2.5 متری برای هر شاخه می باشد.
انواع لوله سیمانی پیش ساخته
لوله های بتنی را می توان در انواع لوله بتنی ساده، مسلح، پایپ جگینک و پیش تنیده ساخت. بنابراین با توجه به نوع لوله ساخته شده، قالب آن را میسازیم.
لوله بتنی ساده
این نوع لوله در مقایسه با لوله بتنی مسلح، بدون میلگرد می باشد و مقاومت سازی کمتری دارند. در خطوط انتقال آب و فاضلاب استفاده می شوند.
لوله بتنی مسلح
این نوع از لوله های بتنی از بتن و شبکه های قفسه ای مانند میلگرد های فولادی با قطر 40 تا 245 سانتی متر ساخته می شوند.
ساخت لوله سیمانی بصورت دستی
برای ساخت لوله بتنی می توان به دو شکل عمل کرد.
- قالب لوله سیمانی را می توان روی میز ویبره گذاشت.
- به دیواره قالب ویبره بدنه نصب کرد. به طور مثال اگر ابعاد قالب ارتفاع یک متر، قطر داخلی 100 سانتی متر و قطر بیرونی 120 سانتی متر باشد. وزن سیمان 400 کیلو گرم است و وزن خود قالب 100 کیلو گرم است. و ضخامت سیمان در هر طرف ده سانتی متر است. معمولا در زاویه 180 درجه در مرکز یک متر به صورت افقی دو تا ویبراتور می توان نصب کرد. یا سه تا موتور ویبره 300 کیلویی با زوایه 120 درجه نسبت به هم نصب شود.
ساخت لوله بتنی با دستگاه های صنعتی
دستگاه های ساخت لوله بتنی متنوعی وجود دارد. برخی از این دستگاه ها قادر هستند هر دو نوع لوله های بتنی ساده و لوله سیمانی مسلح را تولید کنند.
در ادامه نحوه عملکرد دو نوع از دستگاه های تولید لوله های بتنی را توضیح می دهیم.
دستگاه ساخت لوله بتنی لرزش اتوماتیک
در ابتدا مواد بتن در داخل قیف دستگاه ریخته می شود.
در مرحله بعد مواد از قیف به وسیله نوار نقاله به داخل قالب منتقل می شود.
پس از پر شدن قالب پرس مواد انجام می شود.
در نهایت عمل ویبره بتن قالب انجام می شود.
دستگاه ساخت لوله بتنی غلتکی معلق
در این دستگاه قالب بتنی بر روی یک محور نصب می شود.
پس از نصب قالب مواد بتن از طریق ناودانی دستگاه درون قالبها ریخته می شود.
این قالبها در حین ریختن مواد بتنی در حال چرخش هستن. حرکت دورانی باعث برخورد مواد بتنی با دیواره های قالب و خرد شدن ذزات درشت بتون می شود.