کاربرد پودر بنتونیت

پودر بنتونیت در صنایع گوناگون و کاربرد ویبراتور در تولید آن

بنتونیت چیست؟ با ایجاد تغییرات در خاکستر آتشفشانی یک کانی رسی به دست می آید که به آن بنتونیت می گویند. پودر بنتونیت در انواع مختلفی وجود دارد و براساس عنصر قالبی که دارد نام گذاری می شود. این سنگ معدنی در اثر هوازدگی خاکستر آتشفشان در حضور آب ساخته می شود.

بنتونیت ها بسته به نحوه ی ساخت دارای مواد معدنی جانبی مانند کوارتز, فلدسپات , کلسیت و گچ هستند. حضور این مواد معدنی بر ارزش گذاری کانی اثر گذار هستند و بنا به کاربردی که دارد مقدار آن ها را کم و یا زیاد می کنند. بنتونیت به دلیل داشتن خواص کلوئیدی قوی در اثر تماس با آب افزایش حجم می هد و یک ماده ژله ای و چسبناک تولید می کند.

وجود ویژگی هایی مانند هیدراتاسیون,تورم ,جذب آب و گرانروی در بنتونیت این ماده را به ماده ای ارزشمند در صنایع مختلف تبدیل کرده است. این ماده به طور متداول سفید مایل به کرمی روشن یا خاکستری مایل به کرمی است. بنتونیت با توجه به کاربردی که دارد در گرید و رتبه های مختلف در بازار عرضه می شود.

کاربرد پودر بنتونیت
کاربرد پودر بنتونیت در صنایع گوناگون

روش های تولید پودر بنتونیت

کانی های بنتونیت به طور معمول در معادن سنگ یافت می شود و با استخراج این معادن مورد بهره برداری قرار می گیرند. زمانی که بنتونیت را از معدن استخراج می کنند با وجود رطوبت 30 درصد هم حالت جامد دارد. برای استخراج این ترکیب ابتدا مواد را خرد می کنند و بعد اگر لازم بود به آن کربنات سدیم می افزایند.

ترکیب جامد در اثر هوا و یا مواد افزودنی خشک می شود و رطوبت آن به 15 درصد می رسد. بنتونیت را با توجه به کاربردی که خواهد داشت الک و یا آسیاب می کنند. در نهایت پودری میکرونیزه به دست می آید که برای خالص سازی آن از اسیدها و یا سایر مواد آلی استفاده می شود.

کاربرد موتور ویبره در تولید پودر بنتونیت

سنگ معدنی بنتونیت در کارخانه توسط سنگ شکن خرد می شود. سپس بعد از  عملیات سرند کردن وارد دستگاه آسیاب می شود. ذرات خارج شده از آسیاب،غربال و الک و دانه بندی می شوند. در مراحل غربال و سرند کردن نیاز به ارتعاش وجود دارد که این لرزش را موتور ویبره به وجود می آورد.

برای دریافت قیمت موتور ویبره پودر بنتونیت و مشاوره فنی خرید ویبره بدنه با کارشناس ما 09129228525 تماس بگیرید.

مشخصات فیزیکی و شیمیایی انواع بنتونیت

  • بنتونیت سدیم دار: بنتونیت سدیم دار یکی از انواع بنتونیت است. این ترکیب با منبسط شدن هنگام جذب آب می تواند چند برابر جرم خود آب جذب کند. از این ترکیب در گل حفاری چاه های نفت و گاز و تحقیقات ژئوتکنیکی و زیست محیطی بهره می برند. علاوه بر مواردی که گفتیم از این ترکیب به عنوان درزگیر برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به درزها و شکاف ها نیز به کار می رود. از بنتونیت سدیم دار به نام بنتونیت حفاری نیز نام برده می شود.
  • پودر بنتونیت کلسیم دار: نوع دیگری از بنتونیت , بنتونیت کلسیم دار است. بنتونیت کلسیم یون ها را در محلول جذب می کند. علاوه بر یون ها موادی مانند چربی ها و روغن ها را نیز می تواند جذب کند. کلسیم از مواد اصلی تشکیل دهنده ی پوسته زمین است و در صنعت هم به عنوان اولین تمیز کننده ها به شمار می رود. بنتونیت کلسیم دار این امکان را دارد که به بنتونیت سدیم دار تبدیل شود. نوع سدیم دار این ترکیب نیز می تواند تبادل یون را انجام بدهد. اگر محلول 5 تا 10 درصد نمک سدیم به بنتونیت مرطوب اضافه شود و به خوبی مخلوط شود کلسیم مبادله می شود و ترکیب سدیم دار به ترکیب معدنی کلسیم دار تبدیل می شود.
  • پودر بنتونیت پتاسیم دار: بنتونیت پتاسیم دار یک خاک غنی از پتاسیم است که از تغییرات خاکسترهای آتشفشانی تولید می شود. بنتونیت پتاسیم دار به عنوان بنتونیت پتاس هم شناخته می شود.

بیشتر بخوانید: قالب موج شکن

کاربردهای پودر بنتونیت

استفاده در ریخته گری:

برای تهیه شن و ماسه ریخته گری و ریخته گری آهن ,فولاد و فلزات غیرآهنی از بنتونیت به عنوان ماده ی اتصال دهنده استفاده می شود. خواص ویژه ای که بنتونیت دارد موجب تولید قالب های ماسه ای با قابلیت جریان سیال , فشردگی مناسب و پایداری حرارتی طی فرآیند ریخته گری می شود.

استفاده در آماده سازی بستر گربه:

در آماده سازی بستر گربه و سایر حیوانات خانگی از بنتونیت با دانه بندی 5 تا 6 میلی متر یا دانه های کوچک تر در اندازه های 1 تا 3 میلی متر استفاده می شود. بنتونیت به دلیل این که می تواند زباله ها, فضولات گربه و سایر حیوانات خانگی را به خود جذب کند در آماده سازی محل نگهداری گربه و حیوانات خانگی مورد استفاده قرار می گیرد.

استفاده پودر بنتونیت در گندله سازی:

با استفاده از بنتونیت کلوخه های سنگ آهن به گلوله های کروی تبدیل می کنند که به این گلوله های آهنی گندله می گویند. در تولید گلوله های سنگ آهن  بنتونیت نقش اتصال دهنده مواد به هم را دارد. گندله ها به عنوان خوراک اصلی کوره های بلند تولید آهن یا تولید آهن به روش احیا مستقیم مورد استفاده قرار می گیرند.

استفاده در ساخت و ساز و مهندسی عمران:

به دلیل خاصیت آب بند بودن بنتونیت از آن در ساخت و سازهای عمرانی مانند سدها , تونل سازی , اتصال لوله ها , حفاری های افقی و غیره استفاده می کنند. علاوه بر این بنتونیت در سیمان پرتلند و ملات ساختمانی هم به دلیل خاصیت گرانروی و پلاستیکی آن کاربرد دارد.

استفاده در تصفیه خانه ها:

جاذب بودن بنتونیت موجب می شود تا برای تصفیه فاضلاب از آن استفاده کنند. علاوه براین برای آب بندی محل های دفن زباله هم از بنتونیت استفاده می شود تا از ورود آلودگی و آلاینده ها به آب های زیرزمینی جلوگیری کنند.

استفاده در حفاری:

یکی از معمول ترین کاربردهای بنتونیت کاربرد آن در حفاری است. از بنتونیت برای ساخت گل حفاری که در چاه های نفت و آب کاربرد دارد استفاده می شود. نقش اصلی آن در حفاری آب بندی دیواره های چاه و روان کاری سر مته زمان برش است. علاوه براین بنتونیت می تواند دیواره چاه های ضعیف را محکم کند. برای حفاری چاه نفت بنتونیت با جذب 500 تا 600 مناسب است.

استفاده در صنایع خوراکی:

در این صنایع از گرید خوارکی بنتونیت استفاده می شود. بنتونیت در صنایع غذایی کاربردهایی مانند حذف ناخالصی های روغن های متداول خوراکی, استفاده از خاصیت جذب آن در فرآوری روغن ها و چربی های خوراکی, به عنوان ماده شفاف کننده در بعضی از نوشیدنی ها صنعتی و آب معدنی و محصولاتی مانند شکر و عسل, به عنوان بهبود دهنده بافت در برخی از آردهای غلات دارد.

استفاده در کشاورزی:

بنتونیت در کشاورزی کاربردهای مختلفی چون مکمل خوراک دام, استفاده در گندله سازی خوراک دام, به عنوان تبادل کننده یون برای بهبود و تهویه خاک, در عملیات حرارتی به عنوان یک حامل متخلخل برای انواع علف کش ها و سموم دفع آفات دارد. بنتونیتی که در کشاورزی استفاده می شود جذب 350 تا 450 دارد.

استفاده در داروها و محصولات آرایشی و بهداشتی و پزشکی:

در بعضی از داروها از بنتونیت به عنوان ماده ی پرکننده استفاده می کنند. برای رفع مسومیت های ناشی از فلزات سنگین از بنتونیت به عنوان پادزهر استفاده می شود. همچنین به دلیل خاصیت جذب می تواند خمیری یکدست را تولید کند. به دلیل این ویژگی در تولید محصولاتی مانند کرم های محافظ پوست, لوسیون, کمپرس های مرطوب وکرم های ضد حساسیت برای اگزمای پوستی مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه براین محصولات در محصولات مراقبت شخصی مانند کرم های سوختگی, پودر بدن و صورت و کرم های آرایشی هم درصدی از بنتونیت یافت می شود.

استفاده به عنوان شوینده:

در تولید محصولاتی مانند مواد شوینده , پاک کننده های دست, صابون ها , پاک کننده های سطوح و نرم کننده های لباس از بنتونیت استفاده می شود.

استفاده در رنگ ها و رنگدانه ها:

در لاک ها و رنگ هایی که پایه آن ها آب است به عنوان ماده ضخیم کننده و یا ایجاد تعلیق از بنتونیت و خاک رس آلی که خاصیت تورم و ضخیم کنندگی دارند استفاده می کنند. از این ترکیب در فرآیند رنگرزی الیاف هم می توان استفاده کرد.

استفاده پودر بنتونیت در کاغذسازی:

در صنعت کاغذسازی رزین هایی وجود دارند که موجب مسدود شدن قطعات ماشین آلات کاغذسازی می شوند. برای حذف این رزین ها از بنتونیت استفاده می شود. علاوه براین برای ارتقای کیفیت کاغذ تولیدی و تسهیل تبدیل خمیر کاغذ به کاغذ نیز کارایی دارد.

استفاده در تولید کاتالیزور:

در تولید کاتالیزوها نیز از بنتونیت استفاده می شود. کاتالیزورهایی که با خاک رس اصلاح می شوند کاربردهایی تجزیه ای و سنتزی با مکانیسم اصلی اسید و استفاده در فرآیند آلکیلاسیون برای تولید مواد افزودنی سوخت را دارند.

ایمنی پودر بنتونیت

با این که بنتونیت ماده ای سمی و خطرناک نیست باید هنگام استفاده از آن موارد ایمنی را رعایت کرد. ما تعدادی از ای موارد را اشاره می کنیم :

  • اگر بنتونیت با پوست و چشم هایتان تماس داشت بلافاصله به مدت 15 دقیقه محل تماس را با آب شست و شو بدهید.
  • همچنین اگر غبار بنتونیت را تنفس کردید بلافاصله از محل خارج شوید و به بیرون و هوای آزاد بروید. در صورتیکه علایمی غیر عادی مشاهده شد حتما به پزشک مراجعه کنید.
  • هنگام کار با بنتونیت از تهویه مناسب محل کار اطمینان حاصل کنید و از وسایل محافظ استفاده کنید.
  • هنگام کار با بنتونیت از انجام جابه جایی هایی که موجب می شود بنتونیت تولید گردوغبار کند اجتناب کنید.

بیشتر بخوانید: بگ فیلتر

شرایط نگهداری پودر بنتونیت

نگهداری از پودر بنتونیت دارای شرایطی است که با رعایت آن ها می توان بدون ایجاد مشکل و تغییر شکل از این ماده استفاده کرد. این شرایط عبارت اند از:

  • تهویه مناسب انبار نگهداری بنتونیت
  • قراردادن بسته بندی های بنتونیت دور از رطوبت
  • نگهداری بنتونیت در محلی خشک ,خنک و با تهویه مناسب
  • نگهداری بنتونیت دور از موادی مانند عوامل اکسیدکننده قوی و اسیدهای قوی

بسته بندی بنتونیت

بنتونیت را به طور معمول در بسته بندی های کیسه ای که از جنس پلیمر هستند به بازار عرضه می کنند. بنتونیت با توجه به کاربردی که دارد به صورت دانه بندی شده به فروش می رسد.

بیشتر بخوانید: ماشین آلات توزین

برای مصارف معمولی از کیسه های 15 تا 30 کیلوگرمی و برای مصارف صنعتی از کیسه های جامبو بگ 1000 کیلوگرمی یا به صورت فله ای استفاده می شود. برای حمل فله ای آن از ماشین های حمل مواد معدنی می توان استفاده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دنبال چه میگردید ؟!