موج شکن سازه ای از جنس سنگ، بتن یا ترکیبی از هر دو در سواحل است که با گرفتن انرژی امواج مانع از فرسایش تاسیسات ساحلی می شود. موج شکن با ایجاد فضای آرام در بندرگاه ها امنیت کشتی ها در بنادر را تضمین می کنند. سازه تولیدی قالب موج شکن نیروی موج های وارد شده به ساحل را می شکند و پخش می کند.
بنادر از مهم ترین مراکز اقتصادی شهرهای ساحلی است. به طور معمول در سواحل دارای تجهیزات و امکانات حساس و مهمی هستند. تجهیزاتی که مربوط به بارگیری و ترانزیت کالاها , قایق ها و کشتی ها از جمله این موارد هستند. که در مواقع طوفان و امواج دریا ممکن است خساراتی به آن ها وارد شود.
موج شکن بتنی روند رسوب گذاری را نیز با بهبود شرایط ورودی بندرها و هدایت جریان های دریایی و ایجاد ترازهای متفاوت آب کنترل می کنند. همچنین علاوه بر مدیریت انرژی موج ها از لحاظ بصری نیز دارای جذابیت هایی برای ساحل است.
موج شکن ها را باید از موادی بسازند که بتوانند زمان طولانی در شرایط محیطی ساحل دوام بیاورند. در گذشته از سنگ های بزرگ برای این کار استفاده می کردند اما امروزه یکی از این موادها که در این شرایط آب و هوایی مقاومت خوبی دارد بتن است. موج شکن هایی که از جنس بتن هستند توسط قالب های موج شکن ساخته می شوند.
موج شکن های بتنی دارای شکلی خاص و چهار وجهی هستند که به کمک همین وجه ها انرژی موج ها را به جهات مختلف منتقل و پخش می کنند. علاوه بر پخش انرژی این وجه ها با در هم تنیدن بیش تر پایداری موج شکن را افزایش می دهند و حرکت آن ها جلوگیری می کنند.
بیشتر بخوانید: ویبره بتن ریزی چیست؟
عواملی که موجب می شود که تا این سازه های بتنی در برابر شرایط و فشار امواج مقاوم باشند عبارت اند از :
- اندازه بلوک
- عمق دریا
- چگالی مواد بلوک
- شدت موج ها
- زاویه شیب
در ساخت موج شکن های بتنی با در نظر گرفتن این ویژگی ها میزان مصرف بتن کاهش چشم گیری پیدا می کند.
بیشتر بخوانید: قالب تونل
انواع موج شکن و قالب های موج شکن
موج شکن ها براساس شکل , مصالح تشکیل دهنده و موقعیت قرارگیری به انواع مختلف تقسیم می شوند. دو نوع اصلی موج شکن ها براساس شکل و مصالح تشکیل دهنده موج شکن توده ای و دیواره ای هستند. در ساخت موج شکن های بتنی از انواع مختلف قالب ها استفاده می کنند. قالب های موج شکن مکعبی و تتراپاد از انواع این قالب ها هستند.
این قالب ها از جنس فولاد ضدزنگ گالوانیزه و دارای چند بخش هستند. همان طور که می دانیم بتن در این قالب ها محکم می شوند و به شکل قالب در می آیند و بعد از این که بتن به مقاومت لازم رسید قالب از سازه جدا می شود.
هر نوع از این قالب ها باید دارای ویژگی هایی باشند تا بتوانند سازه ای را با کیفیت بالا تولید کنند. برای ساخت سازه با استحکام بالا هم زمان با بتن ریزی ارتعاش به قالب داده می شود که این کار توسط ویبره بدنه متصل به قالب انجام می شود.
موتور ویبره قالب موج شکن بسته به وزن مواد و قالب دارای ضربه های متفاوت هست.
برای دریافت قیمت موتور ویبره و مشاوره فنی خرید موتور ویبره قالب موج شکن با کارشناس ما 09129228525 تماس بگیرید.
تعدادی از ویژگی ها قالب موج شکن عبارت اند از:
- بتوانند بارها و فشارهای وارده هنگام بتن ریزی را طاقت بیاورند.
- قالب موج شکن باید با استفاده از تکیه گاه ها و بریس های کافی شکل خود را حفظ کنند و تغییر شکل ندهند.
- در این قالب ها باید اتصالات به گونه ای باشد که امکان نشتی و خروج شیرابه بتن وجود نداشته باشد. در صورت خروج شیرابه بتن , بتن کیفیت خود را از دست می دهد و مقاومت کافی را بعد از خشک شدن نخواهد داشت.
- قالب اگر قابلیت جابه جایی دارد باید به گونه ای طراحی شود که هنگام بتن ریزی و جدا کردن بتن این جابه جایی آسیبی به بتن وارد نکند.
- در انتخاب قالب های موج شکن باید به نوع بتن و دمای بتن هنگام بتن ریزی نیز توجه شود و قالب ها توانایی مقاومت در برابر فشارها و بارهای وارده ناشی از بتن های مرطوب و خشک را نیز داشته باشند.
- این قالب ها تا جایی که امکان دارد باید سبک باشند و بتوان از آن ها دفعات متعدد استفاده کرد.
علاوه بر مواردی که ذکر کردیم برای افزایش کیفیت سازه ی بتنی باید از سازه هایی به نام کاذب استفاده کرد تا به کمک آن ها از جابه جایی قالب ها در طول مراحل بتن ریزی و بعد از آن جلوگیری نماید. همچنین استفاده از نیروی انسانی متخصص در تمامی مراحل ساخت سازه نیز یکی از موارد بسیار مهم برای داشتن سازه ای با کیفیت است.
بیشتر بخوانید: موتور ویبره در کارخانه قند و شکر
مزیت موج شکن های بتنی چیست؟
همان طور که در ابتدا اشاره کردیم موج شکن ه از مصالح گوناگونی ساخته می شوند اما رایج ترین مصالحی که برای ساخت این موج شکن ها استفاده می شود بتن است. بتن به دلیل مزیت هایی که دارد تبدیل به رایج ترین مصالح برای ساخت این موج شکن ها شده است. با تعدادی از این مزیت ها آشنا می شویم :
– صرفه اقتصادی:
مواد تشکیل دهنده بتن ماسه,سیمان , آب و سنگدانه ها است این مواد به طور گسترده در سراسر جهان یافت می شود. این موضوع باعث می شود که هزینه تولید بتن نسبت به سایر مصالح مانند فولاد, پلیمرها و غیره بسیار ارزان تر باشد. بنابراین استفاده از بتن برای ساخت سنگ شکن ها به صرفه تر از سایر مصالح است.
– توانایی استفاده از بتن در شرایط آب و هوایی مختلف:
بتن یک ماده معدنی است که دارای دما پایین است و در دمای محیط خشک می شود. بتن بعد از خشک شدن استحکام پیدا می کند. به همین دلیل از بتن در هر شرایط محیطی می توان استفاده کرد و اگر نیاز بود می توان با اضافه کردن مواد افزودنی می توان آن را بهینه سازی کرد.
– شکل پذیری و قالب گیری آسان بتن:
بتن تازه به شکل مایع است و با ریختن در قالب های مختلف بعد از خشک شدن به شکل قالب در می آید. با ریختن بتن در قالب های مختلف می توان سازه هایی را در اندازه ها و شکل های مختلف ساخت.
– نیاز به انرژی کم تر در تولید:
میزان انرژی لازم برای تولید بتن در مقایسه با سایر مصالح مانند فولاد بسیار کم تر است. برای تولید بتن سیمانی 450 تا 750 کیلووات بر ساعت در تن انرژی مصرف می شود. در تولید بتن مسلح نیز 800 تا 3200 کیلووات بر ساعت در تن انرژی مصرف می شود. اما برای ساخت فولاد سازه ای حدود 8000 کیلووات برساعت در تن نیاز است. بنابراین استفاده از بتن در ساخت موج شکن نیاز به انرژی کم تری نسبت به سایر مصالح دارد.
– مقاومت در برابر حرارت:
بتن مقاومت بالایی در برابر حرارت نسبت به سایر مصالح مانند چوب و فولاد دارد. چسب اصلی در بتن هیدرات سیلیکات است که این ماده توانایی این را دارد 910 درجه سانتی گراد دما را طاقت بیاورد. بتن می تواند 2 تا 6 ساعت در برابر گرما دوام می آورد که این موضوع باعث می شود که در زمان آتش سوزی آتش نشانان زمان لازم برای اطفای حریق را داشته باشند.
بیشتر بخوانید: موتور ویبره سنگ مصنوعی
– قابل بازیافت بودن:
در ترکیب بتن می توان از برخی مواد بازیافتی صنعتی استفاده کرد. بعضی از مواد بازیافتی صنعتی مانند خاکستر , سرباره (GGBFS) یا سرباره کوره بلند دانه بندی شده , شیشه بازیافتی و تایرهای وسایل نقلیه می توان در ترکیب بتن استفاده کرد. این موضوع سبب می شود که اثرات ناشی از زباله های صنعتی برای محیط زیست کاهش پیدا کند. استفاده از این ضایعات به ترکیب بتن نه تنها کیفیت سازه را کاهش نمی دهد بلکه باعث افزایش خواص بتن هم می شود.
– داشتن کاربرد در بتن مسلح:
ضریب انبساط بتن قابل مقایسه با فولاد است . در محیط های خورنده مانند آب دریا و یا هوای آلوده بتن از فولاد محافظت می کند. علاوه براین به مقاومت فشاری اعضا و سازه های بتن مسلح کمک می کند.
– مقاومت در برابر آب:
بتن این ویژگی را دارد که بتواند بدون تخریب جدی در آب مقاومت کند و دوام خود را حفظ کند. اگر چه ممکن است که مواد شیمیایی موجود در آب در زمان طولانی بتن را تخریب کند و موجب خوردگی در بتن و بتن مسلح شود اما در مقایسه با چوب و فولاد بتن دوام بیش تری دارد. به همین دلیل است که در ساخت موج شکن ها که در ساحل و آب کاربرد دارند بتن گزینه ای مناسب است.
– نگهداری آسان:
سازه های بتنی در کاربری های معمولی برخلاف سازه های چوبی و فولادی برای جلوگیری از هوازدگی نیازی به رنگ آمیزی و یا پوشش ندارد. در سازه های چوبی و فولادی و حتی فولادی گالوانیزه پوشش و رنگ بعد از مدتی باید تجدید شود که این موضوع مستلزم هزینه هایی است. در سازه های بتنی هزینه های نگهداری بسیار کم تر نسبت به این سازه ها است.
– محدود نبودن روش استفاده:
از ویژگی های مهم بتن این است که به صورت دستی و یا در حجم های بالا به صورت مکانیزه می توان از آن استفاده کرد. علاوه بر این از بتن به روش های پاشش , پمپاژ , دوغاب و غیره هم می توان استفاده کرد و در قالب ریخت.